Voorjaardeals! Profiteer van interessante kortingen en voldoende voorraad.

Products

  Alles zien

  Hier is elektrisch varen verplicht vanaf 2025!

  Hier is elektrisch varen verplicht vanaf 2025!

  Steeds meer wateren in Nederland worden gereserveerd voor elektrisch varen. Dit heeft te maken met het streven naar schonere en stillere vaaromgevingen, maar ook met het beschermen van de natuur. Als bootliefhebber is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de plekken waar elektrisch varen verplicht wordt gesteld. In deze blog ontdek je welke gebieden in Nederland vanaf 2025 alleen nog maar toegankelijk zijn voor elektrische vaartuigen!

   

  Elektrisch varen in Amsterdam

  In Amsterdam wordt steeds meer ingezet op duurzame mobiliteit, en dat geldt ook voor het varen. Vanaf 2025 zijn brandstofmotoren niet langer welkom in het centrum van Amsterdam, en vanaf 2030 zal dit verbod worden uitgebreid naar de rest van de stad. Dit initiatief is bedoeld om de luchtkwaliteit te verbeteren, geluidsoverlast te verminderen en de historische grachten te beschermen. Met een elektrische boot kunt u genieten van een rustige en schone vaarervaring terwijl u langs de iconische bezienswaardigheden van Amsterdam komt.

   

  Elektrisch varen in andere steden

  De trend van emissievrij varen beperkt zich niet alleen tot Amsterdam. Ook in andere Nederlandse steden worden initiatieven genomen om de waterwegen schoon en stil te houden:

   

  • Amersfoort: Sinds 2020 is het verboden om met een brandstofmotor te varen, waarmee het de eerste stad in Nederland is die enkel elektrisch varen toestaat.
  • Utrecht: Vanaf 2025 wil de stad een verbod op brandstofmotoren invoeren, om bij te dragen aan een schonere lucht en een duurzamere stad.
  • Den Bosch en Leiden: Ook hier worden soortgelijke plannen besproken, waarbij elektrisch varen steeds meer de norm lijkt te worden.

   

  Elektrisch varen in natuurgebieden

  Naast stedelijke gebieden, wordt elektrisch varen ook steeds meer gestimuleerd in natuurgebieden. Bekende gebieden zoals Giethoorn en de Weerribben hebben al regels ingevoerd waarbij alleen elektrische boten zijn toegestaan. Deze maatregelen zijn bedoeld om de unieke natuur te beschermen en de verstoring van flora en fauna door geluidsoverlast te verminderen. Daarnaast dragen ze bij aan het behoud van de rust en de schoonheid van deze natuurlijke omgevingen

   

  Kan je een boot om laten bouwen tot elektrische boot?

  Als je boot nog niet elektrisch is maar je wel op deze plekken wilt varen, kun je overwegen om je boot om te bouwen naar elektrisch. Dit proces omvat meestal het verwijderen van de verbrandingsmotor en het installeren van een elektrische motor, batterijen en een oplaadsysteem. Afhankelijk van het type boot en de benodigde aanpassingen kan dit echter een ingrijpend en kostbaar proces zijn. Het is daarom belangrijk om eerst goed onderzoek te doen en advies in te winnen bij experts op het gebied van elektrisch varen.

   

  Elektrische boten bij Van Leeuwen Boten

  Bij Van Leeuwen Boten begrijpen we de groeiende vraag naar elektrisch varen en hebben we een aanbod aan elektrische boten. Of u nu op zoek bent naar een elektrische sloep, een elektrische motorboot of een losse elektrische motor: wij hebben het allemaal. Onze elektrische boten zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar bieden ook het comfort, de prestaties en de betrouwbaarheid die u verwacht van een hoogwaardige boot. Met ons deskundige team van adviseurs staan wij klaar om u te helpen bij het vinden van de perfecte elektrische boot die past bij uw behoeften en budget. Bezoek onze showroom of neem contact met ons op voor meer informatie en ontdek de mogelijkheden van elektrisch varen bij Van Leeuwen Boten!

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Manage cookies