Voorjaardeals! Profiteer van interessante kortingen en voldoende voorraad.

Products

  Alles zien

  Wat zijn de vaarregels? Lees het hier!

  Wat zijn de vaarregels? Lees het hier!

  Of u nu een doorgewinterde zeiler bent of net begint met uw vaaravonturen, het kennen van de vaarregels is essentieel voor een veilige en plezierige tijd op het water. In deze blog nemen we u mee door de belangrijkste regels en voorschriften die ervoor zorgen dat zowel u als uw mede-watergebruikers kunnen genieten van een zorgeloze vaarervaring!

   

   

  Rechts houden: De basis van veilig varen

  Net als in het wegverkeer is rechts houden op het water een fundamentele regel die de basis vormt voor veilig varen. Deze regel is cruciaal om aanvaringen te voorkomen en zorgt voor een voorspelbare en ordelijke doorstroming op de waterwegen. Het consequent rechts houden is vooral belangrijk in nauwere waterwegen, kanalen, en rivieren, waar de ruimte beperkt is en de noodzaak voor duidelijke vaarregels toeneemt.

   

   

  Voorrangsregels op het water: Groot gaat voor klein

  Over het algemeen hebben grotere schepen voorrang op kleinere, omdat ze minder wendbaar zijn. Dit betekent dat kleinere boten en recreatieve vaartuigen voorrang moeten verlenen aan grotere schepen zoals vrachtboten of veerboten. Daarnaast werkt het net als op de weg: het verkeer van rechts voorrang, tenzij u op een hoofdvaarwater vaart en de ander op een bijvaarwater is. Deze regel helpt botsingen te voorkomen en zorgt voor een vlotte doorstroming op het water.

   

   

  Navigeren met snelheidslimieten: Veiligheid voor alles

  Snelheid is een cruciale factor op het water. Snelheidslimieten variëren afhankelijk van het gebied en de omstandigheden. In gebieden dicht bij de kust, rond zwemmers, of in beschermde natuurgebieden, zijn de limieten vaak strenger. Het respecteren van deze limieten is niet alleen een kwestie van naleving van de wet, maar ook van veiligheid en respect voor uw medewatergebruikers.

   

   

  Veiligheidsuitrusting op de boot: Een noodzaak, geen optie

  Een goed uitgeruste boot is een veilige boot. Zorg ervoor dat uw boot uitgerust is met de nodige veiligheidsuitrusting, waaronder:

  • Reddingsvesten voor alle opvarenden
  • Een noodsignaal
  • Een brandblusser
  • Een EHBO-doos

   

   

  Alcohol en varen: Een no-go

  Het besturen van een boot onder invloed van alcohol of drugs is niet alleen een overtreding van de wet, maar brengt ook ernstige risico's met zich mee voor uzelf, uw passagiers en andere watergebruikers. Alcohol en drugs kunnen uw oordeel, evenwicht, en coördinatie beïnvloeden, wat de kans op ongelukken aanzienlijk verhoogt. Blijf verantwoordelijk en geniet op een veilige manier van uw tijd op het water.

   

   

  De regels van het kruisen en inhalen op het water

  Bij het kruisen van andere schepen, onthoud dat het schip dat zich aan uw stuurboordzijde bevindt, voorrang heeft. En als u een ander schip inhaalt, bent u verantwoordelijk voor het veilig en correct uitvoeren van de manoeuvre, waarbij u de andere boot niet hindert of in gevaar brengt.

   

   

  Voorkom golfoverlast: Respecteer andere watergebruikers

  Het minimaliseren van golfoverlast is een belangrijk aspect van verantwoordelijk varen en toont respect voor andere watergebruikers. Golven die door uw boot worden veroorzaakt, kunnen aanzienlijke overlast en zelfs schade berokkenen aan kleinere boten, zwemmers, en de natuurlijke omgeving langs de waterkant.

   

   

  Navigatieverlichting en tekens: Essentieel voor nachtelijke tochten

  Correcte navigatieverlichting is cruciaal voor de veiligheid op het water, vooral tijdens nachtelijke tochten. Deze verlichting helpt niet alleen bij het zichtbaar maken van uw boot of sloep voor andere vaartuigen, maar stelt u ook in staat om de positie, richting en grootte van andere schepen in het donker te bepalen. Zorg er daarom voor dat uw boot is uitgerust met de juiste navigatieverlichting.

   

   

  Op zoek naar uw volgende boot?

  Veiligheid op het water begint met u. Door deze regels te volgen, draagt u bij aan een veilige en plezierige omgeving voor uzelf en anderen. Heeft u vragen over veilig varen of bent u op zoek naar uw volgende boot? Bekijk ons assortiment of bezoek onze showroom en laat ons team van experts u helpen. Samen zorgen we voor veilige en onvergetelijke vaarervaringen!